Diamanter og kriminalitet

Dette er ikke et positivt tema, men vi må nesten ta det opp. Diamanter og kriminalitet går dessverre hånd i hånd, og dette er ikke noen nyhet. Diamanter er en svært ettertraktet industri, både for forretningsfolk, investorer og for kriminelle. Det er mange grunner til hvorfor diamanter er så populære blant tyver og bedragere. Først og fremst er de ekstremt små med tanke på verdien. De er også veldig lette, og det er veldig vanskelig å holde kontroll på dem. Altså kan man stikke av med mange millioner kroner i lomma, og det er helt umulig å spore diamantene tilbake til eieren eller lignende. Dermed er diamanter det perfekte målet. Selv en liten diamant på noen få karat kan være verdt over hundre tusen kroner, og det er lett å gjemme den om man ønsker, eller knuse den opp i flere små diamanter og bytte dem inn mot penger etter hvert. Derfor er det veldig viktig at du spisser ørene og holder øynene åpne når du skal kjøpe eller selge diamanter. Dessverre har det gått dårlig utallige ganger, og folk blir fortsatt lurt nesten hver bidige dag.

Kjente diamanttyverier

Gjennom årene har vi sette en rekke store diamanttyverier, selv om de aller fleste av dem skjedde langt fra Norges grenser. Som ivrige motstandere av Belgias jernhånd på diamantindustrien, må vi si at det faktisk var litt godt å høre om det store diamanttyveriet som fant sted i deres hovedstad noen år tilbake. En gjeng med tyver brøt seg inn på Brussels flyplass, tok seg til et lastefly på vei mot Sveits, og stakk av med en halv milliard kroner i diamanter. De fleste av tyvene ble dog tatt, og store deler av diamantene har blitt funnet. De hadde planlagt ranet meget godt, men ble tatt på grunn av ekstremt godt politiarbeid. To tiår før dette, i 1994, kom andre ranere dog unna med en like stor sum i diamanter og andre edelstener, og ble aldri funnet. Verken tyvene eller smykkene kom aldri til rette.

Tips for å holde deg trygg

Så lenge du er i Norge, er du mer eller mindre trygg uansett om vi snakker salg eller kjøp av diamanter. Men det er samtidig godt å være varsom. Kjøp diamanter kun fra lisensierte gullsmeder og smykkebutikker, og sørg for å alltid få med deg sertifikatet for diamanten. Man kan også være ekstra smart og gå til en annen gullsmed for å få diamanten vurdert. Slik kan du dobbeltsjekke at du har fått nettopp det du betalte for. Skal du selge diamanter, anbefaler vi dog å holde deg unna Finn.no og andre nettsider. Gå heller tilbake til samme sted du kjøpte smykket og se om du kan få pengene tilbake – i hvert fall så nærme på prisen som mulig. Kjøpte du smykket fra en gullsmed, kan dette være enklere enn det høres ut som. Alternativt kan du skille gullet og diamantene og selge de hver for seg. Husk at gull faller i pris når det er brukt, men ikke diamanter!

Kjøpe diamanter i utlandet

Mange velger å reise til utlandet for å kjøpe diamanter, siden prisene ofte er minst 10-20% lavere enn i Norge. Det er derimot veldig viktig å velge rett land å reise til for slik handel. Vi anbefaler ikke Tyrkia for slike formål, på grunn av det store antallet lurendreiere som kun er på jakt etter pengene dine. Du finner dog et helt marked med gull og diamanter i Dubai, og der kan man prute slik at prisen blir rundt 30% lavere enn i Norge. Husk dog å se sertifikatet, og få diamanten taksert et annet sted på samme marked før du reiser hjem. Slik slipper du kjipe overraskelser når du er vel fremme i Norge og går til gullsmeden for å skape et eget smykke.

Privacy Policy