Slaveri i det 21. århundret

De fleste mennesker tror at slaveri er helt utryddet nå i det 21. århundret, men dette er dessverre langt ifra sannheten. Den dagen i dag finner man slaver på alle seks kontinenter, enkelte steder mer åpenlyst enn andre. Vi skal ikke ta for oss alle typer slavedrift, hvor det forekommer og hvem som står bak dette, men én ting er veldig viktig – konfliktdiamanter og slaveriet rundt denne industrien. Konfliktdiamanter, eller ”blood diamonds” som de kalles på engelsk, er et stort problem i den moderne verden. Ikke bare fordi de holder slaveriet i gang, men også fordi pengene fra slike diamanter går rett i hendene på mennesker som burde vært bak lås og slå for lengst. I bunn og grunn er konfliktdiamanter helt vanlige diamanter, men de er utvunnet i steder med militære konflikter og der arbeiderne ikke har noen som helst rettigheter. Hundretusener av mennesker har dødd i slike dårlig lagde gruver, samt i elveleier og lignende steder der diamanter forekommer. De fleste jobber enten for luselønn, eller helt gratis på grunn av mafialignende forhold der arbeiderne er ”skyldige” et beløp penger til organiserte kriminelle. Penger de aldri vil ha muligheten til å betale tilbake.

Konfliktområder der diamanter utvinnes

Dessverre har ikke mennesker lært seg å leve i fred med hverandre, selv om den moderne teknologien og humanetiske revolusjoner har vippet jordkloden i riktig retning – i hvert fall enkelte steder. Det er fortsatt store problemer i Afrika, og en del av problemet er at milliarder av kroner tjenes på diamanter i land der borgerkriger og andre militære operasjoner er i gang. Det er en lukrativ, dog veldig ond industri som tiltrekker seg kriminelle fra hele verden. Inkludert enkelte politikere som bruker sin makt til å komme seg forbi lover og regler. Heldigvis har konfliktdiamanter blitt et åpent problem, og en rekke tiltak har blitt satt i gang for å få en slutt på dem. Enkelte steder, for eksempel Kongo i det sentrale Afrika, var en av verdens største diamanteksportører inntil en ny borgerkrig begynte å herje i landet. Nå er diamanter fra Kongo forbudt å selge, men de finner fortsatt veien til våre markeder gjennom tredjeland og deres diamantbørser, blant annet Israel og USA. Sierra Leone, Nigeria, Mali og Mauritania, Somalia og Eritrea – diamanter fra alle disse er strengt forbudt, i tillegg til flere andre afrikanske land.

Kimberleyprosessen

Fra og med 2003 begynte FN å sperre opp øynene for problemet med konfliktdiamanter. En rekke tiltak ble satt i gang for å sertifisere alle diamanter som kommer inn på det frie markedet. Slik skulle man bli kvitt problemet en gang og for alle, samtidig som man kuttet pengestrømmen til terroristorganisasjoner, geriljagrupper og lignende. Det har ikke vært noen dans på roser, og skumle mennesker finner stadig vekk nye måter å komme seg forbi sperrene som FN har satt opp. Det er nemlig umulig å finne ut hvor en diamant er fra, med mindre den har en helt spesiell farge som kun forekommer et visst sted. Derfor har flere organisasjoner som fokusere på menneskerettigheter lagt ekstra stort press på FN de siste årene – de mener at den såkalte Kimberleyprosessen har feilet de utallige slavene som fortsatt jobber i Afrika med utvinning av diamanter.

Vær varsom!

Vi kan dessverre ikke gi deg bombesikre tips om hvordan du unngår konfliktdiamanter, men som regel har norske gullsmeder og diamantforhandlere kun konfliktfrie diamanter til salgs. Spør gjerne om en sertifisering før du kjøper et smykke med diamanter, slik at du kan se hvor edelstenene kommer fra. Står det at de er fra Russland, India eller Kina, er det høy sannsynlighet for at dette er konfliktfrie diamanter. Ser du derimot Israel, Sør-Afrika eller (spesielt) Belgia på sertifikatet, anbefaler vi å holde deg unna. Belgia var nemlig kolonimakten i Kongo, og de fleste opplyste mennesker tror at belgierne fortsatt har total kontroll over diamantnæringen i det krigsherjede landet.

Privacy Policy