Diamanter som investering

Smarte mennesker prøver alltid å spre ut sine investeringer. Et engelsk uttrykk sier at man aldri bør «ha alle eggene i samme kurv», derfor anbefaler vi på det sterkeste å investere penger i både valuta, metaller og edelstener. Diamanter er en solid investering, og mange av verdens rikeste mennesker har et stort antall diamanter stuet bort i diverse bankhvelv og lignende. Prisen på diamanter kan variere i større omfang enn gull, men oftest mindre enn valutakurser. Dette fordi utvinningen av diamanter holder seg på et stabilt nivå, og eksterne faktorer som økonomi og politikk sjeldent påvirker prisen. Samtidig er det viktig å huske på at rundt 75% av verdens diamantsalg skjer med kunstige diamanter – derfor bør man velge rett når man foretar kjøpet.

En annen viktig ting å huske på, er størrelsen på diamanten. Der de fleste andre edelstener og metaller måles i vekt, gjelder ikke dette i like stor grad når man snakker om diamanter. Prisforskjellen mellom en diamant på 0.49 karat og en diamant på 0.50 karat kan være meget stor, og begrunnelsen bak dette er at store diamanter er langt sjeldnere i naturen. Dermed stiger prisen betraktelig jo større en diamant er (en hel diamant). Nettopp derfor er det noe vanskeligere å investere i disse edelstenene, men samtidig er det ekstremt lukrativt hvis man vet hva man gjør.

Kjøpe løse diamanter i Norge

Vi har ingen spesiell diamantbørs i Norge, til motsetning fra mange andre land (Israel og USA som gode eksempler). Samtidig får man ikke kjøpt uslipte diamanter her i landet, derfor krymper mulighetene ytterligere for deg som ønsker å investere i disse edelstenene. Diamanthandel er ikke særlig populært i Norge, men hvis du ønsker å skape et eget diamantsmykke kan dette være den letteste løsningen – les videre for å finne ut hvordan du kan skape et unikt diamantsmykke med eget design.

Prisvurdering av diamanter

Når man skal vurdere prisen av en diamant, er det flere viktige faktorer som må legges inn i regnestykker. Først og fremst bør du være godt kjent med de lokale prisene, skattene for import av diamanter og hvor mye arbeidet koster. Siden diamantene allerede er ferdig slipte og oftest kommer i såkalt brilliant-form, må du dog regne med å bruke en del penger. Det lønner seg også å dobbeltsjekke hver enkelte diamant etter at du har foretatt kjøpet – ta den med til to-tre ulike gullsmeder og be dem titte på slipingen samt sjekke karaten. Slik forsikrer du deg mot bedrageri. Det er også viktig å vite hvor diamanten kommer fra, og om den har blitt brukt i smykker tidligere. Brukte diamanter taper en stor del av sin verdi, derfor skjuler mange diamantbutikker stenens historie.

Diamanthandel på nettet

Dette anbefaler vi ikke. Med inntoget av den moderne teknologien har netthandel blitt meget populært, men man bør alltid styre unna kjøp av edelstener på nettet. Dette fordi bedrageri er veldig utbredt, og fordi du ikke kan se diamanten med egne øyne før du kjøper den. Gullhandel på nettet er helt OK, siden du alltids kan teste renheten på etterhånd og øke karaten etter eget ønske – altså kan selv et dårlig kjøp bli til en klump med rent gull som alltid vil ha en solid pris. En dårlig diamant mister derimot prisantydningen med én gang, og det blir veldig vanskelig å selge denne videre.

Skape sine egne diamantsmykker

Den største grunnen til å kjøpe løse diamanter i Norge, er hvis man ønsker å lage et eget smykke. Kreative mennesker velger denne metoden når de vil gi en unik gave til en unik person, og det er faktisk slik at man kan spare penger på denne måten. Løse diamanter har vidt forskjellige priser, men det er mulig å kjøpe en liten brilliant-former diamant for en tusenlapp. Går man til gullsmeden og ber mesteren skape en ring eller anheng med din egen diamant, vil du kun betale for metallet som brukes samt jobben som utføres, uten noen overbetaling.

Privacy Policy